מוקד מידרג: 1-700-707-233

שמאי רכב פרטי

לא, אתם לא חייבים לקחת שמאי רכב מהביטוח. ולא, אם תזמינו שמאי רכב פרטי – לא תצטרכו לשלם את שכר הטרחה שלו בעצמכם. אז מתי צריך להיעזר בשמאי רכב, למה שמאי חוץ זה לא מה שחושבים ולמה עדיף לקחת שמאי רכב פרטי? התשובות לפניכם.


מתי צריך שמאי רכב?

המקרה הנפוץ ביותר בו נעזרים בשירותים של שמאי רכב בכלל, ושמאי רכב פרטי בפרט הוא לאחר תאונה בה הרכב נפגע (ובתקווה הוא היחיד שנפגע). שמאי הרכב יבצע הערכה של הנזק, יצלם, יתעד ויגיש לביטוח דו"ח מפורט עם כל הממצאים. ניתן להיעזר בשירותים של שמאי רכב גם לפני מכירה או רכישה של רכב בעיקר לצורך הערכת שווי.

 תאונה | הערכת שמאי לאחר תאונה

סוגי שמאי רכב

יש סוגים שונים של שמאי רכב, ולפני שנמליץ למי מהם כדאי לפנות נסביר קצת על כל אחד מהם:

רכב | שמאי רכב פרטישמאי רכב מהרשימה של הביטוח, שנקרא גם "שמאי חוץ" –  לכל חברת ביטוח יש רשימה של שמאים ותוכלו לבחור ממנה בעצמכם שמאי שיעריך את מידת הנזק לרכב. שימו לב, חברת הביטוח יכולה להמליץ על שמאי ספציפי אך לא יכולה לחייבת אתכם לקחת אותו, או לחייב אתכם לקחת שמאי מטעמה באופן כללי.

רכב | שמאי רכב פרטישמאי רכב פרטי – תוכלו לקחת שמאי רכב פרטי, גם כזה שאינו מופיע ברשימת שמאי החוץ של חברת הביטוח שלכם, וחברת הביטוח תהיה מחויבת לכסות את הוצאות שמאי הרכב.

רכב | שמאי רכב פרטישמאי רכב בקר – אם בחרתם בשמאי רכב פרטי חברת הביטוח יכולה להצמיד שמאי בקר מטעמה שייפקח על עבודתו של השמאי הפרטי.

רכב | שמאי רכב פרטישמאי רכב מכריע –  נניח שבהתחלה לקחתם שמאי רכב מהרשימה של הביטוח, לא הייתם מרוצים מחוות הדעת ופניתם לשמאי פרטי לצורך חוות דעת נוספת, ושתי חוות הדעת לא תואמות. מה עושים? במקרים כאלה תוכלו לדרוש מהביטוח לפנות לשמאי מכריע שיבחן את שתי חוות הדעת וייתן החלטה סופית.


שמאי רכב פרטי - לא מה שחשבתם

נתחיל בפרט המפתיע והחשוב ביותר - גם אם תבחרו שמאי רכב פרטי, מי שישלם את שכר הטרחה שלו, כל עוד מדובר בשכר טרחה סביר (כפי שנפרט בהמשך), הן סוכנויות הביטוח ולא אתם. לא, אתם לא תצטרכו להוסיף דמי השתתפות עצמית. לא, זה גם לא ייקר לכם את הביטוח בשנה הבאה. בשונה מרוב התחומים, בשמאות רכב המשוואה לפיה פרטי = יקר יותר פשוט לא נכונה.

זה די מפתה לקחת שמאי מהרשימה של הביטוח ולא לשבור את הראש בחיפוש שמאי, אך בפועל קיצור הדרך הזה יעלה לכם ביוקר. המונח "שמאי חוץ" בו חברות הביטוח משתמשות מבלבל ואפילו מטעה, כי בפועל השמאים שברשימה הם שמאים שעובדים עבור חברת הביטוח ופרנסתם תלויה בה. אתם כבר בטח מבינים לבד שבמקרה של תאונה, לא טובתכם היא שנמצאת מול עיני שמאי החוץ, אלא טובת חברת הביטוח שמעסיקה אותו. בעיקר כשמדובר בתאונות רציניות (לא עלינו) בהן הרכב ניזוק בצורה משמעותית, יש משמעות רבה מאוד להערכת השמאי. אם לדוגמא השמאי יחליט לקצץ את הערכת הנזק בשני אחוזים בלבד, ולקבוע 58% נזק במקום 60%, הרכב כבר לא נחשב טוטאל-לוס וחברת ביטוח לא תהיה מחויבת לפצות אתכם באופן מלא על הרכב.  

גם מבחינת הערכת ירידת הערך של הרכב ברור שהאינטרס שלכם ושל חברת הביטוח מנוגד, וגם כאן חשוב ששמאי הרכב ייתן הערכה אובייקטיבית ולא כזו שמוטה לטובת חברת הביטוח. 

הנה כמה מיתוסים שצריך לנפץ על שמאי רכב:

 


איך לבחור שמאי רכב פרטי

אם קראתם עד לפה בטח כבר הבנתם למה עדיף לקחת שמאי רכב פרטי, כזה שרק האינטרסים שלכם יעמדו לנגד עיניו. אבל איך בוחרים אותו? לפני הכל, חשוב לבדוק ששמאי הרכב יהיה מורשה מטעם משרד התחבורה, אחרת בית המשפט וחברת הביטוח לא יהיו מחויבות לקבל את חוות הדעת שיגיש.

בנוסף, וודאו עם שמאי הרכב מראש מה הוא יעשה עבורכם. חלק מהשמאים מספקים דו"ח ממצאים לאחר בדיקה ראשונית ושם נפרדים מכם לשלום. שמאי רכב אמין וטוב ילווה אתכם לאורך כל הדרך–  החל מהערכה ראשונית של נזקי התאונה, דרך בקרה ותיעוד של החלפת החלקים הרלוונטיים ועד לצביעת הרכב.

שמאי הרכב שתבחרו לא רלוונטי רק להערכת נזקי התאונה, אלא משפיע גם על הטווח הרחוק. כחלק מדו"ח נזקים לאחר תאונה, שמאי הרכב קובע את ירידת הערך של הרכב, מה שישפיע בעתיד על היכולת שלכם למכור את הרכב ועל הסכום שחברת הביטוח תידרש לשלם לכם במקרה של גניבה או תאונה נוספת חלילה. אם הרכב ישן ( בן יותר מעשר שנים) לא נהוג לציין ירידת ערך בדו"ח, אך אם הרכב שלכם יחסית חדש וודאו שהשמאי מקפיד להוסיף את סעיף ירידת הערך. 

 רכבים לאחר תאונה | שמאי רכב פרטי

שכר הטרחה של שמאי רכב פרטי

שכר הטרחה של שמאי רכב פרטי נע בדרך כלל בין 800-1,200 ₪ + מע"מ, והוא משולם על ידי חברת הביטוח. המחיר מושפע בעיקר מגודל הנזק לרכב, כי ככול שהנזק גדול יותר, הדוח ששמאי הרכב צריך לבדוק מורכב יותר. המחיר כולל דו"ח מפורט על נזקי התאונה וירידת הערך של הרכב, ובחלק מהמקרים גם ליווי ותיעוד של תהליך התיקון – בהתאם למה שסיכמתם עם השמאי. המחיר אינו כולל ליווי בבית משפט, ובמידה ותזדקקו לו תצטרכו לשלם על כך בנפרד.


שמאי רכב פרטי מומלץ

כשעושים תאונה עם הרכב זה מספיק מבאס, ותאונות עם שמאי הרכב זה הדבר האחרון שחסר לכם. כדי שהשמאי שמייצג אתכם ידאג אך ורק לטובתכם, רכזנו עבורכם רשימה של שמאי רכב פרטיים מומלצים על ידי לקוחות קודמים.


;

שאלות נפוצות לדף זה

מה שכר הטרחה של שמאי רכב פרטי?

שכר הטרחה של שמאי רכב פרטי משתנה בהתאם לחומרת התאונה, לזמן ולמקום אליו הוא מגיע. בממוצע, שכר הטרחה נע בין 800-1,200 ש"ח. 

מי משלם את שכר הטרחה של שמאי רכב פרטי?

גם אם בחרתם לקחת שמאי רכב פרטי ולא להעזר באחד מהרשימה של חברת הביטוח, חברת הביטוח היא זו שתשלם את שכר הטרחה שלו כל עוד מדובר בסכום סביר ולא חריג. 

מה עדיף שמאי רכב פרטי או שמאי חוץ של חברת הביטוח?

למרות שהשמאים של חברות הביטוח נקראים "שמאי חוץ" הם למעשה שמאים שפרנסתם תלויה בחברת הביטוח ולכן הם מוטים לטובתן. כדי ששמאי הרכב ייצג אך ורק את האינטרסים שלכם, עדיף שתקחו שמאי פרטי. בניגוד לתחומים אחרים, כאן השאלה האם לקחת בעל מקצוע פרטי אינה כרוכה בשיקולים כלכליים מפני שהביטוח משלם את שכר השמאי גם במידה והוא פרטי. 

אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.

שים לב! הנך מחובר בשם הלקוח . התנתק