הסכם ממון זה אולי לא הדבר הראשון שחושבים עליו כשהאהבה פורחת, אבל הוא יכול לחסוך הרבה כאבי ראש בהמשך. הסכם ממון בין בני זוג מסדיר מראש מה קורה עם הכסף, הרכוש (וגם החובות) במקרה של פרידה או פטירה. במדריך הזה תמצאו את כל מה שצריך לדעת: מה זה בדיוק הסכם ממון, מתי חותמים עליו, כמה זה עולה, ואיך עושים את זה כמו שצריך.
הסכם ממון הוא הסכם בין בני זוג שמסדיר מה יקרה עם הכסף, הרכוש והנכסים של בני הזוג במקרה של פרידה או פטירה. בלי הסכם ממון, החלוקה נעשית לפי חוק יחסי ממון שנחקק בשנת 1973. החוק מורה על חלוקה שווה של כל הנכסים של בני הזוג (כולל מלגות או שכירות מנכס בבעלות משותפת), חוץ מנכסים שהיו להם לפני החתונה או שהם קיבלו בירושה ולא שיתפו בהם את בן הזוג השני. זוג שרוצה לחלק את הכסף בצורה שונה, למשל לפי גובה המשכורת של כל אחד מהם, יצטרך לנסח הסכם ממון.
הסכם ממון יכלול את כל מה שיש לכם היום, אבל גם מה שיהיה בבעלותכם בעתיד. למשל:
הכנסות עתידיות
השקעות
ירושות עתידיות שבן הזוג שותף בהן
נכסים
חובות
הסכם ממון מפרט לגבי כל אחד מהנכסים כיצד יתחלק בין בני הזוג במידת הצורך.
התהליך של ניסוח ואישור של הסכם ממון מאוד תלוי במצב של בני הזוג.
אם בני הזוג מסכימים בניהם באופן כללי על חלוקת הרכוש, הם יכולים לפנות לעורך דין לענייני משפחה או לנוטריון והוא ינסח בכתב את הרצונות שלהם, עם הדיוקים המשפטיים שהוא יודע להוסיף.
אם בין בני הזוג יש מחלוקת לגבי חלוקת הרכוש, הם יכולים להעזר בשני עורכי דין, אחד לכל צד, ויחד לנהל משא ומתן עד שיגיעו להסכמה.
הסכם ממון חייב לקבל אישור משפטי, בבית המשפט או אצל נוטריון, כדי שיהיה לו תוקף מחייב. בית המשפט או הנוטריון יוודאו שבני הזוג הבינו על מה הם חותמים ושחתמו מרצונם החופשי.
בני הזוג יכולים להגיש בעצמם את ההסכם לקבלת אישור משפטי. יש עורכי דין שיגישו עבורם את ההסכם לבית המשפט, אבל ייגבו על ההגשה והדיון בבית המשפט תשלום נוסף.
קיימים שני הבדלים עיקריים בין עריכת הסכם ממון לפני הנישואין לבין חתימה על הסכם ממון לאחר נישואין:
אישור ההסכם:
לפני הנישואין - אפשר לאשר הסכם ממון אצל נוטריון או בבית המשפט.
אחרי הנישואין - חובה לאשר הסכם ממון רק בבית משפט (או בית דין רבני).
מורכבות ההסכם:
אחרי כמה שנות נישואין לרוב כבר מחזיקים ביותר נכסים, משותפים או פרטיים. כל הסכם ממון מתייחס גם לרכוש עתידי, אבל כשיש נכסים קיימים בפועל ההסכם נעשה מורכב יותר. נכס עתידי יכול לקבל התייחסות כללית, אבל נכס קיים לפעמים דורש התייחסות ספציפית ומפורשת. לכן, ככל שיש יותר רכוש בפועל, כך ניסוח ההסכם דורש יותר דיוק. גם מבחינה משפטית וגם מבחינה רגשית.
הסכם ממון חשוב במיוחד עבור ידועים בציבור או בני זוג שאינם נשואים. מעבר להסדרת העניינים הכלכליים ביניהם, ההסכם מהווה ראיה לכך שמדובר בזוגיות מחייבת - לא רק זוג חברים המתגוררים יחד, אלא תא משפחתי של ממש. באמצעות הסכם ממון, בני הזוג יכולים להוכיח לצד שלישי, כמו ביטוח לאומי או קרן פנסיה שהם ידועים בציבור ולזכות ליחס המתאים, בזכויות ובהטבות בהתאם. למשל, במקרה של פטירה של אחד מבני הזוג, בן הזוג השני יוכל לקבל קצבת שאירים.
לפי חוק יחסי ממון, ירושות מוחרגות מהחלוקה הרגילה. הבעלות על הירושה היא באופן בלעדי של בן הזוג היורש, אלא אם שיתף בה את בן הזוג השני. למשל, אם מישהו מהם ירש דירה ושניהם גרים בה יחד או שהדירה נמכרה לטובת קניית רכוש משותף.
הסכם ממון יכול לחזק את מה שכתוב בחוק או להוסיף עליו - שגם במקרה של שיתוף של בן הזוג השני בירושה, עדיין הבעלות המלאה על הנכס תישאר לבן הזוג שירש את הירושה.
הסכם ממון ניתן לביטול בהסכמת שני הצדדים בכל עת, אבל הדרך לעשות זאת משתנה בהתאם למצב הזוגי:
בני זוג נשואים - ביטול ההסכם מחייב אישור של בית משפט.
לפני נישואין - אפשר לבטל גם דרך נוטריון.
ידועים בציבור - יכולים לבטל את ההסכם באמצעות מסמך מוסכם ביניהם, בלי צורך באישור משפטי.
כמו כל דבר בעולם המשפט, גם הסכם ממון אפשר לערוך לבד. אבל רוב הסיכויים שהסכם ממון הוא ההסכם עם המשמעות הכלכלית הגדולה ביותר שתערכו. הוא מתייחס לכל הרכוש שלכם היום ואי פעם בתוך המערכת הזוגית וכל טעות בו יכולה לעלות ביוקר. לכן חשוב מאוד להתייעץ ולהיעזר בעורך דין מנוסה שיכול להדריך אתכם אילו סעיפים קריטיים בהסכם ממון ומאילו טעויות כדאי להימנע.
המחיר של הסכם ממון תלוי במורכבות שלו. לרוב המחיר שעורך דין לענייני משפחה יגבה עבור עריכת הסכם ממון יהיה בין 4,000-10,000 ש"ח, לא כולל מע"מ.
במקרים שמדובר בחוזה מקוצר שעוסק בנושא אחד או שניים, המחיר יתחיל מ-2,500 ש"ח.
בנוסף כדי לאשר את הסכם ממון בבית המשפט צריך לשלם אגרה של 531 ₪, ואישור הסכם ממון אצל נוטריון כרוך בתשלום אגרה של 435 ₪.
שימו לב, המחירים המצורפים אינם מחייבים את כלל עורכי הדין באתר, ומדובר בהערכה בלבד.
תודה מיוחדת לעורכי הדין לענייני משפחה רם, מעין וספיר שמדורגים אצלנו במידרג, ועזרו לנו להביא לכם מידע מקצועי, אמין ומדויק הכולל גם מחירים וטיפים חשובים.
הסכם ממון הוא ההסכם עם המשמעות הכלכלית הגדולה ביותר שתערכו בחיים. לכן חשוב מאוד שכל פרט בו יהיה נכון ומדוייק לכם ולצרכים שלכם. בדיוק בשביל זה, אספנו לכם רשימה עם עורכי דין הסכם ממון מנוסים ומומלצים, מדורגים על ידי חוות דעת של לקוחות קודמים
הסכם ממון הוא הסכם בין בני זוג שמסדיר את החלוקה של כל הרכוש שלהם במקרה של גירושין או במקרה של פטירה של אחד מבני הזוג.
המחיר של עריכת הסכם ממון משתנה מעורך דין לעורך דין, ותלוי במורכבות ההסכם. ניתן לומר שהטווח הכללי למחיר של הסכם ממון יהיה 4,000-10,000 ש"ח
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.