לפעמים אנחנו סתם רוצים לחדש את חזית הבית או להשביח את הנכס ובשביל זה בוחרים לצבוע את קירות הבית. בניגוד לקירות בית פנימיים, הצבע של קירות חיצוניים צריך להיות עמיד בשינויים של מזג האוויר – החל מהשמש הקופחת ביום חמסין ועד לברד וגשם בחודשי החורף. איך עושים את זה? כאן תוכלו למצוא את המדריך השלם לצביעת בית חיצונית.
קיימות שתי אפשרויות לצביעת הקירות החיצוניים של הבית – חיפוי בשליכט צבעוני או צביעה חיצונית בלבד.
שליכט צבעוני – בבתים רבים, ישנה העדפה לעשות שינוי משמעותי בחיצוניות הבניין וגם בטקסטורת חומר החיפוי ("שפריץ" מלט כבר לא באופנה). שליכט, או בשמו השני טיח צבעוני, נותן פיניש יוקרתי ומהווה מעין שכבת גומי עבה יותר לקירות שיעילה גם בדחיית מים. מדובר בחומר בעל עמידות גבוהה, עם זאת יש לקחת בחשבון שהעבודה עם שליכט צבעוני דורשת עבודה ארוכה, שכן תחילה יש לכסות בשכבה של טיט, לאחר מכן למרוח שכבה של יסוד מקשר כמו הפריימר, המשמש לחיזוק התשתית של הקיר ומהווה בסיס חזק בשביל מריחת שכבת שפכטל ולאחר מכן את השליכט. את החומר ניתן לערבב עם הצבע הרצוי לבית ולקבל את התוצאה הרצויה.
במידה ובחרנו בחיפוי הזה לקירות החיצוניים של הבית צריך לדעת שמדובר בחומר יחסית יקר יותר וגם כזה שדורש זמן עבודה ארוך יותר מהצבעי, אך עם זאת, מדובר בפתרון ארוך טווח וחומר חזק לאיטום ושמירת הקירות.
צביעת בית חיצונית ואיטום סדקים – במידה ויש לנו קירות חיצוניים במצב יחסית סביר כמו סדקים קלים וצבע דהוי ניתן לבצע צביעה חיצונית בלבד. תחילה, הצבעי אוטם את כל הסדקים מחכה לייבוש ומנקה את הקירות בעזרת מים בלחץ גבוהה לקראת הצביעה. לאחר מכן הוא צובע את הקיר בצבע שמתאים לקירות חיצוניים, לרוב בשתי שכבות. מדובר בעבודה יחסית מהירה. חשוב שהצבע שבו ישתמש הצבעי יהיה עמיד לנזקי ושינויי מזג האוויר כמו רטיבות, עובש וסדקים.
אפשרויות הצביעה החיצוניות מתחלקות גם הן לשני סוגים:
צביעה בהתזה – הצבעי עושה שימוש במכשיר שעובד בלחץ ומתיז צבע על הקיר. הכיסוי על ידי מכשיר התזה הוא יותר מלא ואחיד ומתאים מאוד לשימוש על קירות חיצונים שהם לא חלקים לגמרי (קירות "שפריץ"). החיסרון בשימוש בשיטה זו הוא זמן העבודה הארוך של בעל המקצוע – עליו לכסות שטחים מרובים סביב הבית ולעשות גימורים באזורים בעיתיים על ידי מברשת (אזורים כמו סביב החלונות, המשקופים ואדני חלון) וכמו כן זמן הניקיון שאחרי.
צביעה ברולר – היתרון בשימוש ברולר הוא שאין צורך בכיסוי אזורים שלמים סביב הבית ואפשר לדייק יותר בתהליך הצביעה. החיסרון בשימוש ברולר הוא שהכיסוי לא תמיד אחיד ולפעמים יש צורך לעשות תיקונים. גם באפשרות זו, באזורים הבעייתיים יש לעשות גימורים על ידי מברשת כדי לקבל גימור אחיד.
עבודת השליכט דורשת המון דיוק, הכרת החומר ומקצועיות בדרך העבודה כדי לקבל תוצאה טובה ואחידה בכל הקירות החיצוניים של הבית ולכן מומלץ מאוד להיעזר בבעל המקצוע. גם בצביעה בצבע רצוי לבחור בבעל מקצוע בגלל המיומנות באיטום סדקים, הכרה של החומרים המקשרים וניסיון של צביעה במקומות גבוהים ורחוקים.
תו תקן ותו ירוק – חשוב שהחומרים שבעל המקצוע עושה שימוש בו יהיה בעל תו תקן של מכון התקנים. תו תקן כזה אומר כי החומר עבר את הבדיקות החשובות והוא עומד בסטנדרטים הדרושים גם למשטח עליו נעשו העבודות. תו תקן ירוק מאשר כי החומר אינו רעיל לסביבה ולמשתמש.
חשוב לדעת כי בצביעה חיצונית אסור שהצבע יבוא במגע עם מים לפחות 72 שעות אחרי הצביעה. לכן, התקופה האידיאלית לצביעה חיצונית של הבית היא בתקופת האביב, שהיא גם תקופת החידושים, התיקונים ומזג אוויר מעולה שמתאים לייבוש טוב של הצבע והשליכט. גם הקיץ, שהוא עונת מעברי הדירה והשינויים, מתאים לצביעה חיצונית אם אין לנו ילדים שמתרוצצים בגינה.
כמו בכל תחום, ככל שעולה הביקוש ככה גם עולה מחיר העבודה וזמינות אנשי המקצוע יורדת, לכן אם אנחנו מעוניינים בצביעת הקירות החיצוניים של הבית, כדאי לתכנן מהלך זה מראש.
טווחי המחירים מאוד משתנים ותלויים בכמה פרמטרים כמו עבודת הכנה שיצטרך הצבעי לעשות לפני שהוא יתחיל לצבוע (עטיפה של חלונות, אדני חלון, משקופים, דלתות, ציוד גן וכו'), מצב הקירות לפני הצביעה וכמות הפיגומים והצבע שהוא יזדקק.
זמן העבודה משתנה כפועל יוצא של סוג העבודה שנרצה לבצע, אם למשל נרצה קילוף קירות "שפריץ" ואז טיוח הקירות בשליכט, זמן העבודה יכול להגיע אף לשבועיים. תהליך איטום וצביעה של קירות חיצוניים ייקח כארבעה ימי עבודה.
חשוב להיזהר מהצעות מחיר נמוכות שעלולות להעיד שהחומרים איתם עובד הצבעי אינם איכותיים או שאינם מותאמים לצביעה חיצונית. בעל מקצוע המדורג באתר סיפר לנו על אחד המקרים שנתקל בהם: "צבעי חאפר צבע למשפחה בית בצבע סיד. ברור כי בגשם החזק הראשון כל הצבע נשטף לגינה והבית נותר עם הטיח בלבד". לא נעים, על כן, חשוב לוודא עם בעל המקצוע שהצבע שהוא עושה בו שימוש הוא צבע אטום ואקרילי שמתאים לצביעה חיצונית.
גם תיקוני השפכטל עלולים להיעשות בצורה לא מקצועית. לפעמים בעלי המקצוע מבצעים תיקונים שנותרים לא משויפים, מקנים מראה לא אחיד לקירות הבית ולמעשה רק הורסים את המראה שלו.
כמו כן, יש לוודא שלצבעי יש הציוד הדרוש לו על מנת להגיע גם לנקודות הכי גבוהות של הקירות החיצוניים – אם זה על ידי פיגום, סולם או רולר ומוט טלסקופ – הצביעה צריכה להיות אחידה לכל אורך וגובה הקירות.
דבר נוסף שכדאי להקפיד עליו זה כיסוי כל האזורים שלא הינו רוצים שיתלכלכו בצבע כמו ריהוט גן, פרגולות, גגות וכדומה. לרוב בתפקידו של בעל המקצוע לדאוג לכיסוי האזורים הללו או לנקות אותם בגמר העבודה אבל בעל מקצוע חאפר עלול להותיר את המצב כפי שהוא ואנחנו עוד עלולים למצוא את עצמנו מגרדים שאריות שכפטל וצבע.
אם יש לכם ידיים טובות, שטח הצביעה לא גדול והסדקים לא עמוקים, תוכלו לקנות חומרים לצביעת קיר חיצוני ולעשות זאת לבד.
זכרו כי אסור לצבוע קירות חיצוניים כשהם רטובים או שיש סיכוי שירד גשם. אחרת תעשו את כל העבודה לחינם.
בסופו של דבר, צביעה היא תמיד בלגן, במיוחד אם מדובר בקירות בית חיצוניים שדורשים מיומנות צביעה, עבודה בגבוה וניסיון באיטום (ובנינו, מי אוהב להתלכלך בצבע?). לכן, אספנו לכם רשימה של צבעי מומלצים באתר מידרג שיבצעו את העבודה בצורה מקצועית ונקייה.
אם לקחת כדוגמא בית פרטי בהיקף מעטפת של 80 מטר כפול 6 (הגובה של 2 קומות) כפול מחיר למ"ר של צבעי המחיר לצביעה עצמה נע בסביבות ה-30,000 שקלים.
בנוסף ישנה עלות הפיגומים - 7,500 שקלים לחודש, יחד עם עלות ההתקנה של בסביבות ה-3,500 שקלים.
ויחד עם זמן עבודת ההכנה טווח מחירים אפשרי 45,000 - 40,000, הוצאה לא קטנה אבל חשובה :)
אם יש לכם ידיים טובות, שטח הצביעה לא גדול והסדקים לא עמוקים, תוכלו לקנות חומרים לצביעת קיר חיצוני ולעשות זאת לבד.
זכרו כי אסור לצבוע קירות חיצוניים כשהם רטובים או שיש סיכוי שירד גשם. אחרת תעשו את כל העבודה לחינם.
התקופה האידיאלית לצביעה חיצונית של הבית היא בתקופת האביב, שהיא גם תקופת החידושים, התיקונים ומזג אוויר מעולה שמתאים לייבוש טוב של הצבע והשליכט. גם הקיץ, שהוא עונת מעברי הדירה והשינויים, מתאים לצביעה חיצונית אם אין לנו ילדים שמתרוצצים בגינה.
צביעה בהתזה – הכיסוי על ידי מכשיר התזה הוא יותר מלא ואחיד ומתאים מאוד לשימוש על קירות חיצונים שהם לא חלקים לגמרי (קירות "שפריץ"). החיסרון בשימוש בשיטה זו הוא זמן העבודה הארוך של בעל המקצוע – עליו לכסות שטחים מרובים סביב הבית ולעשות גימורים באזורים בעיתיים על ידי מברשת (אזורים כמו סביב החלונות, המשקופים ואדני חלון) וכמו כן זמן הניקיון שאחרי.
צביעה ברולר – היתרון בשימוש ברולר הוא שאין צורך בכיסוי אזורים שלמים סביב הבית ואפשר לדייק יותר בתהליך הצביעה. החיסרון בשימוש ברולר הוא שהכיסוי לא תמיד אחיד ולפעמים יש צורך לעשות תיקונים. גם באפשרות זו, באזורים הבעייתיים יש לעשות גימורים על ידי מברשת כדי לקבל גימור אחיד.
ככה שאם אין לכם קיר "שפריץ" עדיף לבחור בדרך ההתזה, אם יש לכם קיר חלק עדיף לבחור בצביעה ברולר.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.