מוקד מידרג: 1-700-707-233

בדיקת קרינה - שישה דברים שלא ידעתם

כל החיים אומרים לנו שקרינה זה מסוכן, שאסור לישון ליד פלאפון ושצריך להתרחק מאנטנות. אבל לקרינה אין צבע, אין ריח ואין תחושה, מה שיוצר קרקע פורייה למיתוסים וגם להורדת החשיבות של הנושא, ומכאן דחייה של בדיקת קרינה ביתית. בדיוק בשביל זה את התייעצנו עם מודדי הקרינה המומלצים באתר מידרג ושאלנו אותם האם המיתוסים על בדיקת קרינה נכונים והאם חובה לבצע בדיקת קרינה ביתית.


מיתוס בדיקת קרינה מספר 1: קרינה ביתית זה מסוכן

מיתוס בדיקת קרינה | תלוי תשובה: תלוי.

לפני שנענה על זה, צריך להבין בעצם מה זו קרינה. בגדול, קרינה מתחלקת לשניים – קרינה מייננת וקרינה בלתי מייננת. קרינה מייננת היא קרינה שפוגעת בדנ"א האנושי ולכן נחשבת למסוכנת, אבל אלא אם שהיתם ליד הכור בצ'רנוביל, אין סיבה שתחשפו אליה.  

הקרינה היומיומית, שכולנו מושפעים ממנה, היא קרינה בלתי מייננת והיא כוללת בין השאר את שני סוגי הקרינה הנפוצים ביותר בבתים הפרטיים שלנו - קרינה סלולרית וקרינה חשמלית.

קרינה סלולרית, שנקראת גם קרינת RF היא קרינה בתדר גבוה, שנובעת מטלפונים ניידים, אנטנות סלולריות, ראוטרים, מכשירי מיקרוגל, תחנות שידור של רדיו וטלוויזיה, ולמעשה כל תקשורת אלחוטית.

קרינה חשמלית או ELF, היא קרינה בתדר נמוך, שנובעת מארונות חשמל, שנאים, מחשבים, תנורים, מיטות מתכווננות, חימום תת רצפתי וקווי מתח.

השפעת הקרינה תלויה בעוצמת הגל ומשך החשיפה. אם נחשפתם לקרינה בלתי מייננת חזקה, אך רק למספר שניות, יכול להיות שלא תהיה לכך השפעה. מנגד, אם נחשפנו לרמות נמוכות של קרינה לאורך שנים, הקרינה יכולה לגרום לנזק בגוף. חשוב לדעת שלפי ארגון הבריאות העולמי, ילדים עד גיל 15 שחשופים לקרינה, נמצאים ברמת סיכון גבוהה ללוקמיה. 

אז האם קרינה מסוכנת? תלוי במשך החשיפה ובעוצמת החשיפה.

איך לא מסתכנים? פשוט מאוד. כדאי לבצע בדיקת קרינה כדי לוודא שהבית שלכם עומד בתקן ושאתם לא חשופים לסכנה באופן מתמשך. אם מידת הקרינה בבית גבוה מהתקן, מגורים בדירה עלולים לחשוף אתכם לנזקי קרינה בטווח הארוך. חשוב לדעת שמודד קרינה מוסמך לא רק יאבחן מה רמת הקרינה בבית, אלא גם ידע לתת המלצות ופתרונות בהתאם.  

 בדיקת קרינה ביתית

 

 


מיתוס 2: אפשר לבצע בדיקת קרינה גם אחרי מעבר דירה

יתרונות של חשבונית ירוקה | וי תשובה: נכון.

כדאי מאוד לבצע בדיקה קרינה לפני שנכנסים לבית חדש, כך מודד הקרינה יוכל לייעץ לכם איפה להכניס את המקרר, מה המיקום הכי נכון לראוטר וגם יוכל להתריע מפני קרינה חשמלית או סלולרית שמגיעה מחוץ לבית.

מצד שני, זה שעשיתם בדיקת קרינה לפני המעבר, לא אומר שמעכשיו אתם לא צריכים לבצע יותר בדיקות קרינה. חלק ממודדי הקרינה יגידו שצריך לבצע בדיקת קרינה כל כמה שנים, כיון שיש שקעים שמתקלקלים ויכולים להפיץ קרינה ברמה גבוהה, או הארקה בעייתית. בכל מקרה, אם התבצע שינוי משמעותי ברמת הצריכה של החשמל והסלולר בבית (נגיד, קניתם מקרר חדש, מזגן ומערכת סאונד), או שגיליתם בבוקר אנטנה חדשה מחוץ לבית, מומלץ לבצע שוב בדיקת קרינה.

 בדיקת קרינה חשמלית ביתית

 

 


מיתוס 3: כל אחד יכול לבדוק קרינה

חסרונות של סוכך למרפסת | איקס תשובה: לא נכון

בואו נודה על האמת, זה נראה מה זה פשוט. קונים מכשיר למדידת קרינה בכמה דולרים באי-ביי, מכוונים אל המקום שאנחנו חושבים שיש בו קרינה, בודקים, מודדים וזהו. 

אבל האמת היא שזה לא כל כך פשוט. בשנת 2009 חוקק חוק "קרינה בלתי מייננת", ובחלק שנקרא "תנאים למתן היתר שירות" נקבע מי בדיוק רשאי להיות מודד קרינה מוסמך ומה הציוד הנדרש שהוא צריך להחזיק ברשותו.

מודד קרינה מוסמך חייב להיות בעל תואר במדעים ממוסד שמוכר על ידי המל"ג, הוא צריך לעבור קורס של המשרד להגנת הסביבה ובסיומו שני מבחנים – עיוני ומעשי. בנוסף, ציוד המדידה של מודד הקרינה צריך לעבור בדיקה אחת לשנתיים, כדי לוודא שהוא מכויל ותקין.

למה מודד קרינה חייב להיות מוסמך? בגלל שעם הבריאות שלכם וענייני קרינה, אף אחד לא רוצה לשחק. תחשבו מה יקרה אם המכשיר הזול שקניתם באי-ביי יראה תוצאה שגויה, או שאתם לא תדעו איך לבדוק נכון כי לא הוכשרתם לזה, אתם תמשיכו להתנהל כרגיל מתוך מחשבה שרמת הקרינה נמוכה, כשלמעשה אתם חשופים לקרינה גבוהה.

 


מיתוס 4: אי אפשר לחסום קרינה

חסרונות של סוכך למרפסת | איקס תשובה: לא נכון.

בגלל שקרינה סלולרית וקרינה חשמלית הן לא אותו דבר, נפצל את התשובה לשניים:

קרינה סלולרית מיגון נגד קרינה סלולרית

1. אם הקרינה הסלולרית נובעת מתוך הבית – קרינה סלולרית יכולה לנבוע מראוטרים, טלוויזיות ורדיו בתוך הבית. כיוון שגלי הקרינה הסלולרית הם קצרים יחסית, בודק הקרינה יוכל לתת לכם המלצות איך לסדר את הבית מחדש כך שרמות הקרינה במקומות שבהם אתם שוהים באופן ממושך יהיו נמוכות יותר ותואמות לתקן.

2. אם הקרינה מגיעה מחוץ לבית – יש שתי אפשרויות למיגון נגד קרינה סלולרית שמגיעה מבחוץ:

האפשרות הראשונה היא הדבקה של מדבקה שקופה ייעודית שחוסמת את גלי הקרינה הסלולרית.

האפשרות השניה היא לפנות אל חברות הסלולר. כיון שתקן של קרינה סלולרית מעוגן בחוק, חברות הסלולר מחוייבות לתקן אנטנות שלא עומדות בתקן.

 

קרינה סלולרית מיגון נגד קרינה חשמלית

1. אם הקרינה החשמלית נובעת מתוך הבית – אמנם גלי הקרינה החשמלית חודרים קירות, אבל אפשר להתמגן נגדה בשתי צורות:

חסימת הקרינה – חשוב להבין מה מקור הקרינה כדי להבין איך להתמגן בצורה הטובה ביותר. אם הקרינה החשמלית הגבוהה מגיעה מארון חשמל, שנאי או ממיר מתח, אפשר לסנן את הקרינה החשמלית בעזרת מיו-מיטל (Mu-metal), שהיא סגסוגת אלומיניום ש"בולעת" קרינה.

להתרחק מהקרינה החשמלית – מיגון באמצעות מיו-מיטל הוא יקר ואי אפשר להשתמש בו בכל מקור של קרינה. לפעמים, ובמידה ואין פתרון אחר, הפתרון יכול להיות פשוט ומסתכם בלהזיז את המיטה שלכם או של הילדים. למשל, אם בצד השני של הקיר יש מנוע של מזגן, ונחליט להזיז את המיטה לצד השני של החדר, רמת הקרינה תפחת משמעותית והבעיה תיפתר.  אמנם זה מצריך קצת התארגנות מחדש בבית, אבל לרוב, הזזה של פריטים מטר-מטר וחצי תפתור את הבעיה של קרינה חשמלית רציפה. בכל מקרה, התייעצו עם בודק הקרינה מה להזיז ולאן.

2. אם הקרינה החשמלית נובעת ממקור חיצוני כמו קו מתח גבוה או תאורת רחוב, מומלץ לפנות לחברת החשמל. אנחנו מודים, זה לא יהיה פשוט. בגלל שאין חוק ברור לקרינה חשמלית, לרוב כנראה שחברת החשמל לא תרוץ לקראתכם. מתי היא כן תעשה מאמץ לתקן את הבעיה? כשמדובר בקו מתח גבוה במיוחד (מעל 1000 מיליגאוס) שפוגע ביותר מדי אנשים. למשל: אם יש קו מתח ארצי, שעובר במרחק של כ-150 מטר מהשכונה שלכם, אתם יכולים להגיש פניה לחברת החשמל והיא כנראה תבוא לתקן את רמת הקרינה הגבוהה שמקרין קו המתח.

 בדיקת קרינה ביתית

 


מיתוס 5: בדיקת קרינה עושים בערב

יתרונות של חשבונית ירוקה | וי תשובה: טוב, זה חצי נכון. בדיקת קרינה עושים בזמן שהבית נמצא בתפוקת קרינה מקסימלית.

כשמדובר בקרינה סלולרית, אפשר פשוט להדליק את כל מכשירי התקשורת בבית, בכל שעה ביום, ותקבלו בדיקת קרינה אמינה ומדויקת.

כשמדובר בקרינה חשמלית זה קצת אחרת. תשמעו סיפור שסיפר לנו יניב, מודד קרינה מוסמך: "לקוחה הזמינה בדיקת קרינה כחוות דעת שנייה אחרי מקרה טראגי שאירע להם כתוצאה מקרינה. מדדתי את הקרינה והיא הייתה תקינה וזהה לחוות הדעת הראשונה שהיא קיבלה. זה היה נשמע לי קצת חשוד, אז התקנתי שם מודד קרינה רציף ל-24 שעות. יום אחרי זה הגעתי לאסוף את הבדיקה וגיליתי שבשעות הלילה רמת הקרינה הייתה גבוהה ביותר מפי 4 והגיעה לרמות מסוכנות."

איך זה קורה? אז ככה. בשעות הערב תאורת הרחוב החשמלית נדלקת ופולטת הרבה קרינה חשמלית, שלפעמים מגיעה לתוך הבתים שלנו. בנוסף, קווי המתח ברחוב הופכים לעמוסים יותר במהלך הערב, שבו כולם חוזרים הביתה ומדליקים כל מוצר חשמל אפשרי בבית. לכן, בבתים שנמצאים ליד קווי מתח, כדאי לעשות בדיקת קרינה חשמלית בשעות הערב. ובכל מקרה, מומלץ להתייעץ לגבי זה עם מודד הקרינה מומלץ.

 


מיתוס 6: בדיקות קרינה זה עסק יקר ולכן לא שווה לעשות אותן

חסרונות של סוכך למרפסת | איקסתשובה: לא נכון.

בדיקת קרינה חשמלית או סלולרית עולה בממוצע 500-700 ₪ כולל מע"מ וכוללת בתוכה בדיקה של עד 10-15 נקודות בדיקה בבית. בנוסף, מחיר בדיקת הקרינה כולל גם הכנת דו"ח מפורט של הבדיקה והמלצות להמשך. לרוב, בדיקה כזו מתאימה לבית בגודל של עד 4-5 חדרים כולל חצר. ובינינו, מה זה 500 ₪ לעומת הבריאות שלכם?


מודדי קרינה מומלצים במידרג

כמו שכתבנו, בדיקת קרינה ביתית עושים רק עם מודד קרינה מוסמך ומומלץ. כדי לבחור מודד קרינה מוסמך אתם יכולים להכנס לאתר של המשרד להגנת הסביבה או פשוט לקרוא חוות דעת במידרג ולבחור את מודד הקרינה המומלץ שלכם. אחרי שתבצעו בדיקת קרינה, צוות אתר מידרג יתקשר כדי לקבל חוות דעת וציונים, כדי שגם הלקוחות הבאים יוכלו לקרוא חוות דעת אמינות ושהציון ישאר עדכני באתר כל הזמן.


;

שאלות נפוצות לדף זה

כמה עולה בדיקת קרינה?

המחיר של בדיקת קרינה חשמלית או סלולרית נע בין 500 ל-700 ש"ח, כולל מע"מ וכולל 10-15 נקודות בדיקה. 

מתי כדאי לעשות בדיקת קרינה?

בדיקת קרינה מומלץ לעשות לפני מעבר דירה או אם נוספו הרבה מכשירי חשמל ואלקטרוניקה לבית. 

את הבדיקה מבצעים בזמן של תפוקת קרינה מינימלית, בין אם מדובר בקרינה חשמלית ובין אם בקרינה סלולרית. 

אפשר לבצע בדיקת קרינה לבד?

התשובה היא לא. 

מודד קרינה מוסמך הוא אדם שיש לו תואר במדעים, שעבר קורס של המשרד להגנת הסביבה ונבחן במבחנים עיוני ומעשי. בנוסף, ציוד המדידה של מודד הקרינה צריך להיות מכויל ותקין.

אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.

שים לב! הנך מחובר בשם הלקוח . התנתק