קונסטרוקציית פלדה אולי נשמעת כמו שם של להקת רוק כבד אבל בפועל מדובר על שיטת בנייה בה משתמשים באלמנטים מפלדה במקום בטון. מה זה קונסטרוקציית פלדה? מה המשמעות של קונסטרוקציית פלדה, מה היתרונות והחסרונות שלה, ומה המחיר של תכנון ובניית קונסטרוקציית פלדה? בשביל לענות על כל השאלות שיש לכם וגם על אלה שאין הנדסנו לכם כאן את המדריך המלא על קונסטרוקציית פלדה.
קונסטרוקציית פלדה היא שיטת בנייה שבה השלד של המבנה והמערכת שמעבירה את כל העומסים לקרקע עשויים מאלמנטים מפלדה. בקונסטרוקציית פלדה, החלקים המבניים מיוצרים במפעל ומחוברים באמצעות ברגים או ריתוך, מה שהופך את התהליך למהיר יותר מאשר בנייה בבטון מזויין. עוד דבר שמייחד את קונסטרוקציית הפלדה הוא יחס החוזק/משקל שלה. במילים יותר פשוטות, הפלדה היא חומר מאוד חזק שלא שוקל הרבה. לצורך השוואה, פלדה חזקה יותר מבטון בצורה משמעותית, ושלד פלדה שוקל חצי משלד בטון.
בשביל להבין יותר טוב מה זה קונסטרוקציית פלדה חשוב להכיר את החלקים שבה ואת התפקיד שלהם. הנה החלקים העיקריים בקונסטרוקציית פלדה:
עמודים אנכיים - מחזיקים את משקל הקומות שמעליהם ומעבירים את העומס לקרקע.
קורות אופקיות - תומכות ברצפות ובגג, ומחברות בין העמודים.
אלכסונים- מוטות אלכסוניים שתפקידם לייצב את המבנה מפני תזוזות צד כמו רוח חזקה או רעידת אדמה. אפשר לחשוב עליהם כעל חגורת בטיחות למבנה.
מסבכים - מסגרות משולשות או רשתות של קורות שמשתמשים בהן בעיקר בגגות גדולים, והן מאפשרות ליצור מפתחים רחבים – שטח גדול ללא עמודים תומכים שמספק מרחב יותר פתוח.
לוחות מתכת וברגים - מחברים בין הקורות והעמודים. הם מתוכננים כך שיוכלו להעביר את העומסים בצורה בטוחה ומדויקת, ויש להם תפקיד חשוב ביציבות השלד.
חשוב לדעת: פלדה היא סגסוגת שזה שילוב של מתכת עם יסודות נוספים. בפועל, פלדה היא שילוב של ברזל ופחמן מה שהופך אותה לחזקה יותר מברזל טהור.
קונסטרוקציית פלדה היא שיטת בנייה נפוצה בעולם, ולרוב השימוש בקונסטרוקציית פלדה יהיה בפרויקטים של מבנים גדולים. הנה כמה מסוגי המבנים בהם נפוץ להשתמש בקונסטרוקציית פלדה:
תעשייה וחקלאות - בעולם התעשייה והחקלאות יש צורך במבנים עם מפתחים גדולים ללא עמודים במרכז המבנה, מה שמתאים מאוד לשיטת הבנייה בקונסטרוקציית פלדה. נוכל לראות את זה במבנים כמו רפתות, סככות חקלאיות, מחסנים לוגיסטיים ואולמות ייצור.
גשרים - גשרים רבים נבנים בשיטת קונסטרוקציית פלדה. השיטה הזאת מתאימה מאוד לבניית גשרים, בעיקר בזכות הגמישות של הפלדה ויחס חוזק/משקל של שלד הפלדה, שמאפשרים ליצור גשר שעמיד למתח וכיפוף ושלא מצריך עמודי תמיכה שיכולים להפריע.
אולמות - מבנים גדולים כמו אולמות מופעים, אולמות נוסעים ואיצטדיונים בדרך כלל ייבנו בקונסטרוקציית פלדה. לפעמים רק חלק מהמבנה ייבנה בקונסטרוקציית פלדה, כמו באצטדיון סמי עופר בחיפה, בו הגג נבנה בקונסטרוקציית פלדה, וזאת קונסטרוקציית הגג הגדולה ביותר שנעשתה בישראל.
תוספות בנייה - קונסטרוקציית פלדה היא פתרון טוב לתוספות בנייה, כי מדובר בבנייה מהירה שיותר קל לשלב במבנה קיים. מומלץ להשתמש בקונסטרוקציית פלדה במקרים של בניית גלריה ומדרגות פלדה, הוספת קומות ובניית פרגולה.
שיפור מיגון - קונסטרוקציית פלדה כשלעצמה לא מספקת מיגון מספק, אבל כשמתכננים תוספת מיגון לחדר קיים, נהוג להשתמש בקונסטרוקציה של חיזוקי לוחות פלדה לקירות ולתקרת החדר, וכך לשפר מיגון לחדר שאינו ממ"ד.
חשוב לדעת: שיפור מיגון הוא פתרון ביניים במבנים שאי אפשר לבנות בהם ממ"ד, והוא אינו מספק את אותה רמת ההגנה כמו ממ"ד תקני.
בישראל, קונסטרוקציית הפלדה היא שיטת בנייה פחות נפוצה, ומעדיפים להשתמש בבטון מזוין ברוב המקרים. קונסטרוקציית הפלדה באה לידי ביטוי בעיקר במבנים שדיברנו עליהם, כמו רפתות, אצטדיונים וגשרים. יש כמה סיבות לזה שקונסטרוקציית פלדה פחות נפוצה בישראל, וכאן נדבר על המרכזיות ביניהן:
הרגל - קבלנים, מהנדסים ורשויות רגילים לעבוד עם בטון מזוין, ולא תמיד שמחים להכניס לתחום שיטות בנייה חדשות.
מיומנות - רוב הקבלנים והפועלים בארץ מיומנים בבנייה בבטון מזוין, וקונסטרוקציית פלדה היא עבודה שונה לגמרי שמצריכה ידע וכישורים שונים.
מיגון - דיברנו על זה ששלד פלדה חזק יותר משלד בטון, אבל מבחינת מיגון, קונסטרוקציית פלדה לא מתאימה להתמודדות עם הדף ורסיסים. כשבונים מבנה חדש, חייבים לבנות ממ"ד מבטון מזוין, וכדי לשלב את תכנון הממ"ד מבחינה מבנית, מתכננים את שאר המבנה בקונסטרוקציית בטון.
המחיר של קונסטרוקציית פלדה מורכב מהרבה גורמים, וקשה לשים מחיר אחיד לשיטת בנייה שיכולים לבנות בה גלריה בבית וגם גג של אצטדיון. בשביל לעשות לכם סדר, הכנו לכם כאן טווח מחירים של כמה מסוגי העבודה הנפוצים בקונסטרוקציית פלדה.
שימו לב: המחירים לא כוללים מע"מ.
מחיר תכנון קונסטרוקציית פלדה לשיפור מיגון נע בין 2,500-4,000 ₪, בהתאם להיתכנות ההנדסית והמורכבות של העבודה. המחיר כולל בדיקה של העומסים הקיימים במבנה, בחינת היכולת ההנדסית להוסיף את העומס הנוסף, ותכנון של פרטי חיבור בין תוספת הפלדה למבנה הקיים.
מחיר תכנון קונסטרוקציית פלדה למרפסת נע בין 3,500-5,500 ש"ח בהתאם למורכבות המבנה הקיים. טווח המחיר כולל שני ביקורים של קונסטרוקטור - ביקור ראשון לסקירה הנדסית בשטח, וביקור שני לצורך פיקוח עליון לאחר סיום שלב התכנון. המחיר כולל תכנון קונסטרוקטיבי מלא של המרפסת: חישובי עומסים, פרטי חיבור, והתאמה למבנה הקיים.
מחיר תכנון קונסטרוקציית פלדה למבנה סככת רפת בשטח של 500 מ"ר נע בין 7,000-13,500 ₪ בהתאם למורכבות המבנה. טווח זה כולל את כל מרכיבי התכנון: תכנון יסודות, תכנון קורות קשר, עמודים, וכן מערכת אגדים (קונסטרוקציה עליונה). ברפתות פשוטות הכוללות קונסטרוקציה בסיסית של עמודים וקורות, המחיר יהיה בצד הנמוך של הטווח. לעומת זאת, כאשר נדרשת התאמה למבנה עם קירות פאנל או עומסים מיוחדים, התכנון יהיה מורכב יותר, והמחיר יעלה בהתאם.
בשביל לדייק לכם עוד קצת את המחיר הנה דוגמא להצעת מחיר לגלריה בקונסטרוקציית פלדה –
דוגמה להצעת מחיר לתכנון קונסטרוקציית פלדה לגלריה
סוג העבודה: תכנון קונסטרוקטיבי לגלריה בגודל 4×2.5 מ'.
מיקום: בתוך בית פרטי.
גובה תקרה: 2.6 מ"
גובה רצפת גלריה 2.2 :מ'
עומס מתוכנן: עד 250 ק"ג למ"ר.
ההצעה כוללת:
- הגעה לשטח.
- בדיקת קירות ועמודים.
- חישוב עומסים.
- הוצאת תוכנית עבודה.
מחיר תכנון קונסטרוקציית פלדה לגלריה - 6,000 ₪.
חשוב לדעת: המחירים מתייחסים לעלות העבודה של קונסטרוקטורים מבחינת תכנון ופיקוח, ולא מתייחסים לעלות של החומרים והבנייה עצמה.
תודה מיוחדת לדין ולשמואל - קונסטרוקטורים מומלצים לקונסטרוקציית פלדה המדורגים במידרג, שעזרו לנו להביא לכם מידע מקצועי, אמין ומדויק הכולל גם טיפים חשובים ומחירים.
אם אתם רוצים לבנות גלריית פלדה, מרפסת, או אולי להוסיף עוד סככת עגלות לרפת. תשמחו לשמוע שהכנו לכם כאן רשימה של קונסטרוקטורים לתכנון קונסטרוקציית פלדה, המומלצים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים. לאחר העבודה ניצור קשר כדי לשמוע גם את חוות הדעת שלכם.
קונסטרוקציית פלדה שיטת בנייה שבה שלד המבנה עשוי מאלמנטים מפלדה שמיוצרים במפעל ומורכבים באתר בעזרת ברגים או ריתוך.
קונסטרוקציית פלדה מאפשרת בנייה מהירה בזכות יחס חוזק/משקל גבוה. השלד קל, עמיד ומאפשר מפתחים גדולים בלי עמודי תמיכה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.