מתכננים לבקר בקברי צדיקים אבל חוששים מדרכי ההגעה לשם? הסעות לקברי צדיקים הן כנראה הדרך הכי פשוטה ונוחה לעשות את זה. אז אילו מסלולים קיימים? מה הטיפים שישפרו לכם את כל החוויה? וכמה בכלל הסעות לקברי צדיקים יעלו לכם? עשינו בשבילכם סדר בדברים. מוכנים? תחזיקו חזק, אנחנו יוצאים לדרך.
בין אם אתם מגיעים להתפלל, לבקש ברכה, להתחזק או פשוט להתחבר – ביקור בקברי צדיקים הוא חוויה עוצמתית ומרגשת. לא סתם עשרות אלפי ישראלים (ותיירים) פוקדים את הקברים מדי שנה באירועים מיוחדים או אפילו באופן קבוע.
אבל הדרך לשם, שהיא חלק בלתי נפרד מהחוויה, לא תמיד פשוטה: הקברים פזורים בכל רחבי הארץ, חלקם באזורים מבודדים או עמוסים שמצריכים נהיגה ארוכה או שהגישה אליהם עלולה להיות מסורבלת, במיוחד עבור מי שלא מכיר את האזור. לכן, כשמדובר על הסעות לקברי צדיקים - חשוב שתכירו את כל הדרכים שבאמצעותן אפשר להגיע, כדי שתוכלו לבחור את זו שהכי מתאימה לכם.
בגלל האופי המיוחד של ביקור בקברי צדיקים, לרוב לא מסתפקים בביקור בקבר אחד ולמעשה אנשים רבים משלבים כמה תחנות קרובות – לפעמים לפי אזור גיאוגרפי, לפעמים לפי מסורת או חיבור אישי.
אז מה הם המסלולים הנוספים? עושים לכם סדר:
המסלול הצפוני: אולי המסלול הכי מבוקש בעולם של הסעות לקברי צדיקים. המסלול כולל את מירון (קבר רבי שמעון בר יוחאי), עמוקה (קברו של יונתן בן עוזיאל), צפת (קבר האר״י הקדוש) וטבריה (הקברים של רבי מאיר בעל הנס והרמב״ם). כל האתרים קרובים יחסית זה לזה ואפשר להספיק אותם ביום אחד, במיוחד אם מתאמים הכל מראש.
מסלול דרום הארץ: מתחיל בדרך כלל בנתיבות (אצל הבאבא סאלי) ויכול להתרחב גם לאופקים (כמו קבר בבא חאקי) ואזורים סמוכים. מדובר במסלול פחות שגרתי שמקובל לעשות בעיקר סביב הילולות, יוזמות קהילתיות או במסגרת קבוצות מאורגנות.
מסלול קברי אבות: כולל את קבר רחל (בשולי בית לחם) וקבר יוסף (בשכם) – שני אתרים עם משמעות גדולה, אבל כאלה שמצריכים תיאום ביטחוני ולעיתים גם ליווי אבטחה. בדיוק בגלל זה, לרוב מגיעים אליהם כחלק מקבוצה מאורגנת, במועדים קבועים מראש.
חשוב לזכור שאין מסלול אחד שמתאים לכולם – הכל תלוי בזמן, ברקע האישי ובמה שאתם רוצים לקבל מהיום הזה. מה שכן, לפני תיאום הסעות לקברי צדיקים שווה להחליט מראש אילו תחנות תרצו לכלול כדי שהיום יהיה מתוכנן כמו שצריך ויעלה על כל הציפיות שלכם.
בגלל הרגישות שסביב קברי צדיקים, המסלולים השונים והפופולריות של הביקורים – שווה לעצור רגע ולחשוב גם על הדרך לשם. בין אם אתם קבוצה גדולה, משפחה או אפילו נוסעים לבד – להסעות לקברי צדיקים יש כמה יתרונות ברורים שכדאי להכיר:
לא מסתבכים עם הדרך: לא תמיד פשוט לנווט לאזורים כמו מירון או עמוקה, במיוחד כשלא מכירים את הכבישים או כשיוצאים בשעות פקוקות או לא שגרתיות. כשלוקחים שירות של הסעות לקברי צדיקים, יודעים שהנהג מכיר את הדרך אז פשוט עולים לרכב ונותנים לו לדאוג לזה.
חניה? תמשיכו לחלום: ליד קברי צדיקים כמעט תמיד יש בעיות חניה, במיוחד בימים עמוסים או באירועים גדולים. ברכב פרטי זה יכול להפוך למאבק, בהסעה פשוט יורדים במקום ונכנסים - בלי לחץ.
עמידה בלוח זמנים: ברוב המקרים ובמיוחד כשיש כמה תחנות, הסעה עוזרת לשמור על מסלול ברור, לעמוד בזמנים ולעבור בין הקברים בצורה נוחה ויעילה – בלי התברברויות מיותרות.
התאמה לקבוצות מגוונות: החל ממיניבוסים אינטימיים למשפחות ועד אוטובוסים לקבוצות של 50 אנשים – כל אחד יכול למצוא את הפורמט שמתאים לו.
לפני שאתם סוגרים הסעה או יוצאים לדרך, יש כמה דברים ששווה להתייחס אליהם. איך אומרים? טיפ קטן לאדם, שינוי גדול בהסעה (טוב נו, אולי רק אנחנו אומרים את זה):
מומלץ לתאם מראש כמה שיותר מוקדם: הסעות לקברי צדיקים, בעיקר בתקופות עמוסות כמו הילולות או חגים, נתפסות מהר. ככל שתזמינו מוקדם יותר, יהיו לכם יותר אפשרויות לבחירת רכב (מיניבוס, מידיבוס או אוטובוס), לו"ז וגמישות מצד הנהג בהתאם לצרכים שלכם.
דייקו בפרטים: כמה אנשים נוסעים? יש תינוקות? מישהו זקוק למעלון? זה אולי נשמע מובן מאליו, אבל תתפלאו - אלה שאלות שהרבה פעמים מתפספסות. ככל שתהיו מדויקים יותר בנוגע להרכב הקבוצה ולצרכים שלה, כך הנהג יוכל להיערך בהתאם ולבחור את הרכב המתאים ביותר עבורכם.
ישרו קו לגבי המסלול: רוצים לעשות מסלול שמשלב ביקור במספר קברי צדיקים? להוסיף עצירה לאוכל או לתפילה בדרך? תמיד עדיף לתאם את זה מראש עם הנהג. גם כדי שהוא יוכל לתכנן את המסלול בהתאם וגם כדי לוודא שהוא מכיר את כל התחנות – ושהכול מסתדר עם לוח הזמנים כמובן.
ודאו מראש אם יש לתאם את הכניסה לקברים: לא כל קבר פתוח בכל זמן ויש כאלה שמצריכים תיאום מוקדם ולעיתים גם ליווי (קבר יוסף הצדיק למשל, זוכרים?). אל תניחו שאפשר פשוט להגיע, תמיד שווה לבדוק מראש.
אז כמה הסעות לקברי צדיקים עולות? ניחשתם נכון - התשובה היא לא חד משמעית. כשמדובר בהסעות, בטח בהסעות לקברי צדיקים שכמו שהזכרנו הן קצת יותר מורכבות, המחיר משתנה בהתאם למספר גורמים:
מאיפה בארץ ההסעה יוצאת
כמה עצירות (בהתאם למסלול ולמספר קברי הצדיקים) יש
מה הם זמני המתנה של הנהג בכל עצירה
רמת הביקוש בהתאם ליום, לשעה, לעונה ובכלל לתקופה
סוג הרכב שבוחרים (מספר האנשים)
חשוב לדעת שבגלל שמדובר בדרך כלל בטיול שנמשך מספר שעות, לפעמים הנהגים מתמחרים את הנסיעה לפי שעות (תוך התנייה של מספר שעות מינימלי).
בשורה התחתונה, מחיר של הסעות לקברי צדיקים נע בין 1,500-5,000 ש"ח.
אנחנו יודעים שהטווח יכול להישמע קצת רחב מדי אז אספנו עבורכם מספר הצעות מחיר מנהגי הסעות שמדורגים במידרג, כדי לעשות לכם קצת סדר.
נסיעה מתל אביב למסלול הצפוני וחזור. איסוף בשעה 10:00 והורדה בשעה 19:00.
הצעת המחיר כוללת:
- מיניבוס של עד 15 נוסעים
- איסוף מנקודה אחת בתל אביב והורדה באותה נקודה בחזור
- הגעה להר מירון ועצירה לשני קברים נוספים באזור
סה"כ: 2,400 ש"ח כולל מע"מ.
נסיעה מירושלים להר מירון וחזור.
הצעת המחיר כוללת:
- מיניבוס של עד 15 נוסעים
- איסוף מנקודה אחת בירושלים והורדה באותה נקודה בחזור
- המתנה בהר מירון של עד שעתיים
- נסיעה חזור מהר מירון לירושלים ללא עצירות
סה"כ 1,750 ש"ח כולל מע"מ.
נסיעה מירושלים לכל אחד מהמסלולים שדיברנו עליהם קודם וחזור.
הצעת המחיר כוללת:
- מיניבוס של עד 20 נוסעים
- איסוף מנקודה אחת בירושלים והורדה באותה נקודה בחזור
- גמישות במספר העצירות
- גמישות בזמן ההמתנה
סה"כ 250 ש"ח לשעה (כולל מע"מ), מינימום 10 שעות.
תודה מיוחדת לתום, ספק מומלץ של הסעות לקברי צדיקים המדורג במידרג, שעזר לנו להביא לכם מידע מקצועי, אמין ומדויק הכולל גם מחירים וטיפים חשובים שעושים את כל ההבדל.
בין אם זו נסיעה חד-פעמית או מסורת של ממש, ביקור בקברי צדיקים יכול להיות משמעותי ומרגש – במיוחד כשהוא מתוכנן כמו שצריך. עכשיו כשאתם מצוידים בכל המידע, נשאר רק לבחור נהג, לקבוע תאריך ולצאת לדרך. כדי להקל עליכם את הצעד הבא, הכנו בשבילכם רשימה של נהגי הסעות מומלצים של הסעות לקברי צדיקים שדורגו באתר מידרג על ידי לקוחות קודמים. מאחלים לכם נסיעה בטוחה ונעימה .
בארץ יש עשרות קברי צדיקים המפוזרים לאורכה, מהגליל ועד הנגב, אבל יש כמה קברים שזוכים לביקור של אלפי אנשים בכל שנה באופן קבוע, לפעמים אפילו בכל שבוע (היי יצא לנו חרוז).
כדי שתוכלו לתכנן את הביקור כמו שצריך, הנה רשימה לפי סדר גיאוגרפי (מהצפון לדרום):
קבר רבי שמעון בר יוחאי (מירון): כנראה אחד מהקברים הידועים ביותר בארץ, עם שיא של מבקרים בל״ג בעומר אבל כמובן שגם לאורך כל השנה. ממוקם בגליל העליון, סמוך לצפת.
קבר יונתן בן עוזיאל (עמוקה): מושך אליו בעיקר אנשים שמתפללים לזיווג, אבל לא רק. נמצא בלב אזור הררי ושקט ליד צפת והדרך אליו מעט מפותלת.
קבר האר״י הקדוש (צפת): ממוקם בלב העיר העתיקה של צפת. הסביבה ציורית ונעימה, אך הגישה מורכבת מבחינת דרכי גישה וחנייה.
קבר רבי מאיר בעל הנס (טבריה): קבר מבוקש, הממוקם בטיילת הדרומית של טבריה ממש ליד הכנרת. מזוהה עם סגולות לפרנסה, בריאות וישועה.
קבר הרמב"ם (טבריה): מקום מרכזי ובעל משמעות היסטורית ודתית עמוקה, שהביקור בו מרגש לא רק דתיים. ממוקם לא רחוק מקברו של רבי מאיר בעל הנס.
קבר יוסף הצדיק (שכם): האתר ממוקם באזור שיש בו מגבלות ביטחוניות ולכן הוא פתוח לביקור רק בזמנים מסוימים ובתיאום מראש, לרוב במסגרת מאורגנת.
נהוג לנסוע לקברי צדיקים בעיקר בימי הילולא, בתקופת "בין הזמנים" (חופשה שבין הסמסטרים בישיבות) וגם בזמנים מיוחדים כמו ערב ראש השנה, ימי סליחות וחול המועד.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.