הורות משותפת היא מערכת יחסים שמאפשרת להיות הורים יחד בלי להיות בזוגיות יחד. הסכם הורות משותפת הוא לא עוד ניירת מעיקה, אלא תוכנית פעולה שתשמור על קשר טוב, על ההורות ועל הילד המשותף. אז מתי מנסחים הסכם הורות משותפת? (רמז: עוד לפני שהילד נולד), מה ההסכם כולל ואיך בונים אותו נכון מההתחלה, מיד משתפים.
הסכם הורות משותפת נולד מהשינויים שעברו על מבנה המשפחה בשנים האחרונות. אם בעבר היה ברור שלילד יש אבא ואמא שנמצאים, או שהיו, בזוגיות אחד עם השני, היום המצב כבר שונה מאוד. יש הרכבים משפחתיים שונים ולא מעט משפחות חד-הוריות או משפחות של זוגות חד-מיניים, יבחרו להביא ילד בתהליך של תרומת זרע או פונדקאות. במקרים מסוימים הורים כאלה בוחרים שלא לוותר על נוכחות של הורה ביולוגי נוסף. בהורות משותפת, החלק המשותף להורים הביולוגיים הוא ההורות, אבל לא מדובר במערכת יחסים זוגית.
כששני הצדדים מחליטים להיכנס למערכת יחסים של הורות משותפת, מומלץ ונהוג לסדר את כל ההחלטות העתידיות תחת הסכם הורות משותפת.
מקרים נוספים בהם נהוג לנסח הסכם הורות משותפת:
הסכם הורות משותפת לידועים בציבור - בשונה מהורות משותפת שלא כוללת זוגיות בין הורי הילד, בהורות משותפת לידועים בציבור יש מערכת יחסים זוגית וחיים יחד. ההתייחסות בהסכם זה היא בעיקר לדאוג לתיאום של המעורבות ההורית של כל אחד מהצדדים במקרה של פרידה.
הסכם גירושין הורות משותפת - לפעמים גם להסכם בין בני זוג שמתגרשים יקראו הסכם הורות משותפת, כי מרגע הפרידה הם עדיין יהיו הורים לילד (או כמה) משותף. הפרטים בהסכם הזה יהיו דומים ויתמקדו בזמני ההורות ובהסכמות משותפות על אורח החיים וההיבטים הפיננסיים, אבל לרוב לא יידרשו לרדת לפרטים הנוגעים להריון וללידה.
המטרה של הסכם הורות משותפת הוא להסדיר את כל העניינים שקשורים לגידול הילד. כששני ההורים הביולוגים של הילד הם גם בני זוג, אפשר להניח ששניהם רואים את העולם בצורה דומה. במצב שבו שני ההורים הביולוגים לא בזוגיות כל אחד חי בלוח זמנים המותאם לו, לפי סולם ערכים ובאורח חיים התואם את רצונותיו. כשיגיע הילד המשותף, להורים יכולות להיות דעות שונות לגבי המחוייבות של כל אחד מהם כלפי הילד, בנוסף לשלל דעות, רצונות וציפיות עבורו. בגלל שההורים לא מנהלים משק בית משותף, חשוב ליישר קו ולהסדיר משפטית עניינים מהותיים שיכולים להשפיע על חיי הילד. לכן, מראש, מנסחים יחד וחותמים על הסכם הורות משותפת שפורט את הנקודות שצריכות התייחסות, עד לפרטים הקטנים.
בהסכם הורות משותפת כוללים את כל ההתייחסויות שיכולות להיות קשורות לילד לאורך חייו, החל משלב היצירה ועד גיל 21.
קדם הריון - החלטה על הדרך ליצירת הילד המשותף (יחסים אינטימיים, הזרעה או פונדקאות), בדיקה שאין לאף אחד משני ההורים עבר פלילי, בעיות גנטיות או רפואיות רלוונטיות או כל דבר אחר שיכול להיות פרמטר שחשוב לשני הצדדים לדעת מראש.
שלב ההריון - החלטות שקשורות לתקופת ההריון, כמו חלוקת אחריות למימון בדיקות וטיפולים במהלך ההריון, קניות לקראת הלידה, התמודדות אפשרית עם בעיות רפואיות שיכולות להתגלות בעובר במהלך ההריון.
הלידה והגעת התינוק - הנחיות שקשורות ללידה, כמו מי יכול להיות נוכח בלידה ומי יכול להגיע לבקר, באיזה בית חולים, וכל החלטה שיכולה להיות משמעותית עבור הצדדים. התחייבות של האבא שיחתום על "הצהרת אבהות" במעמד הרישום בבית החולים בעמדה של משרד הפנים, מה יהיה שם המשפחה של הילד ואיך יבחרו את השם הפרטי.
שלב ההורות המשותפת - בהמשך להגעת התינוק לעולם בהסכם הורות משותפת צריך לנסח החלטות על זמני הורות ומשמורת. כמובן שזמני ההורות בגיל כמה שבועות לא יכולים להיות זהים לזמני ההורות כשהילד בן 3. מעבר לזה, צריך לתת התייחסות לחופשים, חופשות, שבתות וחגים. מה עושים אם הילד חולה כשהוא צריך לעבור בין ההורים? ומה אם אחד ההורים רוצה לטוס לחו"ל עם חברים? מתי ואיך מקיימים ביקורים של המשפחה המורחבת?
אורח חיים וחינוך הילד - כמובן שיש החלטות שקשורות לחינוך וסגנון חיים, כמו דת, לאיזה סגנון של גן ובית ספר הילד יילך, האם הילד יקבל חיסונים? אם מדובר בבן, האם יעשו לו ברית מילה? הילד יאכל רק כשר/צמחוני/טבעוני?
אחריות פיננסית - חלק לא לא פחות חשוב בהסכם הורות משותפת הוא התייחסות להיבט הממוני. ההורים לא חיים יחד, הרכוש וחשבונות הבנק שלהם נפרדים. איך מתחלקת האחריות להוצאות יומיומיות? החלטות על החלוקה במימון חוגים, תנועת נוער, לימודי נהיגה, למי שייך הרכוש של הילד? האם הורה אחד ישלם לשני דמי מזונות עבור הילד? אם כן, מה הסכום עד גיל 18 ומה הסכום עד גיל 21?
כשמדובר בהסכם הורות משותפת, לא כדאי להקל ראש. כשרוצים לנסח הסכם הורות משותפת מוצלח שיעמוד במבחן הזמן מומלץ להעזר בעורך דין לענייני משפחה. הוא מכיר את החוקים שקשורים לדיני משפחה, יש לו ניסיון בניסוח הסכמי הורות משותפת והוא יודע מה בית המשפט נוהג לפסוק במחלוקות שיכולות לעלות במהלך החיים.
אפשר להיעזר בעורך דין אחד, שישמש כמגשר בין בני הזוג ויעזור להם לנסח יחד את הרצונות והציפיות שלהם אחד מהשני. לחלופין אפשר שכל אחד משני ההורים יגיע עם עורך דין משלו שייצג את האינטרס שלו, ויחד עם שני עורכי הדין יגיעו להסכמות.
את ההסכם צריך לאשר בבית משפט, ולאחר האישור יש לו תוקף של פסק דין. החיים דינאמיים ודברים יכולים להשתנות, חשוב לזכור שאומנם אפשר לעדכן הסכם הורות משותפת אם יש הסכמה של שני הצדדים, אבל כל שינוי בהסכם יצטרך לקבל אישור בבית המשפט.
הסכם הורות משותפת הוא הסכם מורכב. הוא בא לסדר מראש את מה שיקרה בקצת יותר מ-20 שנים הקרובות.
אם שני ההורים העתידיים יגיעו עם ציפיות דומות, רצונות קרובים ונכונות להתפשר, הכתיבה של ההסכם תהיה מהירה יותר ופשוטה יותר. ככל שהציפיות והרצונות של ההורים שונים וכל צד יתעקש לעמוד על שלו, כך העבודה תהיה מורכבת יותר. מאחר וכל זוג הורים עומד במקום אחר על הסקאלה הזאת, המחירים שעורכי דין יגבו על עריכת הסכם הורות משותפת משתנים מאוד בין הסכם להסכם.
המחיר של עריכת הסכם הורות משותפת יכול להתחיל ב4,000 ש"ח ולהגיע עד 15,000 ש"ח ויותר.
אם אתם מחפשים עורך דין להכנת הסכם הורות משותפת שידאג לפרטים הקטנים, הכנו עבורכם רשימה של עורכי דין מומלצים להסכם הורות משותפת. נכון, אנחנו ואתם לא נהיה הורים ביחד לילד משותף, אבל בכל זאת נשמח להציע לכם הסכם משלנו. אתם תקבלו מאיתנו מספר של עורך דין מומלץ, ובתמורה תדרגו אותו אחרי השירות.
הורות משותפת זה מבנה משפחתי בו ההורים לא בזוגיות אחד עם השני, אבל שניהם מעורבים בגידול הילד.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.