הגנה מפני חום וקור, חסכון משמעותי בצריכת החשמל, הפחתת הקרינה בבית, סינון רעשים, ותרומה לאיכות הסביבה- נשמע טוב? גם אנחנו חושבים. כל אלה הם רק חלק מהיתרונות של בידוד גג רעפים מוצלח. כדי לוודא שהבידוד שתתקינו יהיה המתאים ביותר עבורכם, ריכזנו בשבילכם את כל מה שצריך לדעת על בידוד גג רעפים.
בידוד גג רעפים מווסת את טמפרטורת הגג כך שהוא יעיל גם בחורף וגם בקיץ, אבל בארץ חמה כמו שלנו אין ספק שבידוד מפני חום נחוץ יותר. לרוב, המטרה הראשית שלשמה מתקינים בידוד בגג רעפים היא למנוע את כליאת החום בגג וכך להוריד את הטמפרטורה בבית.
זוכרים שאי שם בשיעורי פיזיקה המורה אמרה משהו על זה שהחום נוטה לעלות למעלה? זה בדיוק מה שהופך את הגג לאזור החם ביותר בבית. במידה והגג לא מבודד, ברגע שהטמפרטורות בחוץ עולות, החום נכלא בחלל הגג וגורם להעלאת הטמפרטורה בבית כולו. בידוד טוב יכול להוריד את טמפרטורת הבית בכ-5 מעלות בקיץ! בידוד גג רעפים יסייע לכם לעבור גם את החורף ויעלה את טמפרטורת הבית בכ-4 מעלות. בנוסף לכך, הבידוד מונע רטיבות והצטברות עובש על הגג. איך, מי, מתי וכמה - מיד נסביר.
בחירת סוג הבידוד צריכה לקחת בחשבון גורמים כמו אזור המגורים (אם אתם גרים באזור חם או קר במיוחד, רצוי להשקיע בבידוד), גודל הגג וכיווני האוויר, ולרוב תעשה על ידי הקונסטרוקטור בשלבי בניית גג הרעפים בבניין, שכן הוא עושה את כל ההחלטות החשובות באמת.
בידוד גג רעפים, על אף חשיבותו הרבה, לא תמיד עומד בראש מעייניהם של קבלני הבניין שלא אחת בוחרים לחסוך ולא להשקיע בבידוד איכותי. פעמים רבות הבידוד הקיים בגג מתפקד כחוסם קרינה, אך לא כמבודד מפני חום וקור או כמבודד ברמה נמוכה מאוד.
אם אתם בשלבי חיפוש דירה, ההמלצה שלנו היא להוסיף את נושא בידוד גג הרעפים לרשימת הבדיקות שלכם. ניתן להתעקש עם הקבלן על בידוד איכותי לגג הרעפים שלגמרי ישדרג את היכולת שלכם להעביר בשלום את הקיץ הבא. אם כבר קניתם דירה והסתבר שהבידוד בה לא מוצלח במיוחד – אל דאגה. אפשר ואף רצוי להחליף את הבידוד הקיים בבידוד איכותי יותר.
גגן חכם אמר פעם "למה להחליף אם אפשר להוסיף?" ולכן, ההמלצה שלנו היא לא להחליף את הבידוד הקיים אלא פשוט להוסיף לגג בידוד חדש וטוב יותר, במידה וזה אפשרי. האופציה הטובה ביותר היא להתקין את הבידוד ממש בצמוד לרעפים. באופן כזה הבידוד מסייע גם להורדת הטמפרטורה בחלל הגג וגם להורדת הטמפרטורה בכל הבית, כך שתקבלו שני יתרונות במחיר אחד.
אם הבידוד הישן נמצא על תקרת הגג, (החלק השטוח של הגג עליו לרוב מניחים בידוד מסוג צמר זכוכית או צמר סלעים בשלב הבנייה), רצוי להתקין את הבידוד החדש בנוסף אליו, מתחת לרעפים. הדרך הפשוטה היא להיכנס לחלל הגג ולהצמיד את הבידוד החדש באמצעות אקדח סיכות ללאטות - הלייסטים שעליהם מונחים הרעפים. במידה והבידוד שהונח בשלב הבנייה הותקן מתחת לרעפים לרוב הוא יהווה בידוד נגד קרינה בלבד, ויש צורך להוציא אותו ולהתקין במקומו את הבידוד החדש.
במקרים בהם הנגישות מוגבלת וקונסטרוקציית הגג לא מאפשרת את הנחת הבידוד בצמוד לרעפים, אין מנוס מלהתקין את הבידוד על תקרת הגג. שימו לב! התקנה של בידוד על תקרת הגג מהווה בידוד חלקי - היא תסייע בוויסות הטמפרטורה בבית אך לא תמנע מהחום להיאגר בחלל הגג, מה שיכול לגרום נזק לצינורות המיזוג ולפגוע בתפקוד המערכות השונות הנמצאות על הגג. למרות זאת, בידוד חלקי בהחלט יסייע בהורדת הטמפרטורה בבית, ועדיף על כלום. מה עושים אם הבית עדיין חם מאוד? יש תוספות שאפשר להתקין על הגג, נרחיב עליהן ממש עוד מעט.
מכירים את הטריק הזה שעושים עם המראה והשמש כדי לסנוור מישהו? כך בדיוק עובד בידוד תרמי (נקרא גם בידוד רפלקטיבי). חומר הבידוד פוגש את קרני השמש ו"זורק" אותן בחזרה החוצה, כך שהקרינה שמקורה בשמש מופחתת בגג. סוגי בידודים רפלקטיביים נפוצים הם:
בידוד תרמי מסוג BTI\SNOW WHITE – מדובר בשתי חברות שונות המייצרות את אותו סוג בידוד, וזהו הבידוד המומלץ ביותר לגג רעפים. זהו בידוד יעיל נגד חום וקור ובטוחתי נגד אש. הבידוד מורכב מרדיד פוליאסטר שעטוף ברדיד אלומיניום משני צידיו. העובי של בידוד זה נמדד ביחידות צול כאשר לרוב הגגות בידוד בעובי של 1-3 צול בהחלט יספיק.
סופר פולינום – בידוד לגג רעפים שהוא רדיד אלומיניום המכיל בועיות אוויר.
פוליאוריטן מוקצף – חומר בידוד בעל צפיפות גבוהה, תכונה שמקנה לו בידוד תרמי גבוה במיוחד ולכן הוא נחשב לאחד מחומרי הבידוד הנפוצים בשוק. היתרון שלו הוא שאפשר להתיז אותו מתוך גג הרעפים ולהדביק אותו גם בלי לפרק את הגג כולו, לכן השימוש בפוליאוריטן מוקצף מאד נפוץ ומקובל היום. עם זאת, חלק מהגגנים לא אוהבים להשתמש בפוליאוריטן מוקצף כיוון שהוא נחשב לחומר רגיש במיוחד וקצת פחות יציב מהאופציות האחרות לבידוד גגות.
יש סוגים נוספים של בידוד לגג כמו בידוד מפצפצים, פריסת צמר סלעים על תקרת הבטון של הגג, או הנחת אלומיניום מתחת ללאטות. שיטות אלו זולות יותר ואם אתם גרים באזור עם אקלים נוח או לא סובלים מאוד מחום, ניתן להסתפק בבידודים אלו, אך במקרים אחרים – שווה להשקיע בבידוד איכותי יותר. חוץ מזה, למי לא חם בארץ הזאת?
לצדד בידוד הגג, חשוב לדאוג גם לאוורר אותו. אפילו אם התקנתם בידוד מאוד איכותי במיקום המומלץ, אוויר חם מצטבר בחלל שבין התקרה לרעפים. כדי לשמור על וויסות טמפרטורת הגג לאורך זמן חשוב לדאוג להוציא את אותו אוויר, אחרת הבידוד לא ימנע את התחממות הגג אלא רק יעכב אותה. שתי הדרכים הנפוצות להוצאת האוויר הן התקנת מפוח ו/או התקנת רעפי אוורור.
לא טוב היות הבידוד לבדו, ולכן רצוי להוסיף מפוח שיהיה עזר כנגדו. המפוח מותקן ברום הגג (מבחוץ, על הרעפים עצמם) בנוסף לסוגי הבידודים שכבר דיברנו עליהם.
המפוח מוציא את האוויר החם החוצה, מסייע לשמור על סירקולציית האוויר בגג ומונע הצטברות של גזים מזיקים בגג. התקנת מפוח מומלצת במיוחד אם אתם עושים שימוש בחלל הגג.
יש כמה סוגי מפוחים נפוצים:
אם מפוח יקר לכם מדי, אופציה נוספת לסילוק האוויר החם היא התקנת רעפי אוורור - רעפים בעלי צורה של קשת בחלקם הקדמי המוצבים בשולי הגג ומאפשרים כניסת ויציאת אוויר לגג. רעפי האוורור אמנם משמעותית פחות יעילים ממפוח, אך הם זולים בהרבה ובמקרים בהם הגג קטן או שהבית ממוקם באזור בעל אקלים נוח – הם בהחלט יכולים להספיק.
ההמלצה היא להתקין רעף אוורור על כל 10-25 מטר רבוע. למשל, בגג של 100 מ"ר רצוי שיהיו בין ארבעה לעשרה רעפי אוורור, תלוי בעיקר באקלים באזור המגורים. חשוב לשים לב שהקשת של רעף האוורור סגורה ברשת כדי למנוע כניסה של מזיקים שונים לגג, ואם קראתם את הטיפ שלנו על תיקונים בגגות רעפים אתם בטח יודעים כמה צרות הם יכולים לגרום . את רעפי האוורור מתקינים בדרך כלל בזמן שיפוץ הגג או בזמן התקנת בידוד לגג, אך אם אין לכם רעפי אוורור או אם הם תקולים, אין שום בעיה להזמין בעל מקצוע במיוחד לצורך כך.
בידוד גג רעפים הוא עסק לא זול, אבל אתם באמת יכולים להתנחם בצמצום המשמעותי בצריכת החשמל שצפוי לכם בעקבותיו. אם הנחת הבידוד מתבצעת במסגרת בניית הבית או החלפת גג הרעפים כולו, התהליך פשוט משמעותית ומחירו נע בין 50-100 ₪ למטר רבוע. למשל, הנחת בידוד מסוג BTI 450 שנחשב לבידוד מעולה על גג בגודל 120 מ"ר רבוע צפויה לעלות כ-7500 ₪.
אם אתם מעוניינים להתקין בידוד בגג קיים, או להחליף בידוד מקרטע, העסק קצת יותר מסובך וקשה יותר לחזות כמה תעלה העבודה. הסיבה לכך היא שלעלות התקנת הבידוד מתווספות עלויות נוספות כמו עלות פירוק הבידוד הקודם, יצירת הגבהות במידת הצורך ועבודות נוספות שבעל המקצוע יוכל לתמחר רק לאחר שיראה את הגג.
אם עבודת בידוד גג הרעפים מתבצעת במקצועיות היא צפויה לשרת אתכם נאמנה עשרות שנים. חברות הייצור של חומרי הבידוד מעניקות אחריות עם תו תקן. שימו לב שחשוב מאוד לוודא שהבידוד שאתם מתקינים אכן בעל תו תקן שמבטיח גם את ההיבט הבטיחותי כמו שימוש בחומרים לא דליקים. הגגן שמבצע את הבידוד נותן אחריות על העבודה עצמה, בדרך כלל לפחות לשנתיים. הבלאי הטבעי של יריעות הבידוד הוא נמוך מאוד עד לא קיים, ולכן אם תשמרו עליהן היטב אין סיבה שתצטרכו להחליפן. כדי לשמור על הבידוד צריך לוודא שהגג לא מאפשר כניסת מזיקים כמו יונים או עכברים שמאוד אוהבים להיות בחלל הגג ופוגעים בבידוד. בנוסף, כשבעלי מקצוע שונים עולים לגג לצורך ביצוע עבודות שונות צריך להקפיד שהם לא מזיזים בטעות את יריעות הבידוד ממקומן.
אם אתם מעוניינים לחסוך כסף ורוצים ללכת על בידוד פשוט, ניתן להתקין לבד את הבידוד בגג הרעפים. אפשר לרכוש עצמאית חומר בידוד ולשדך אותו באמצעות אקדח סיכות ללאטות. לצד זאת, אם הבידוד לא מותקן בצורה מקצועית הוא יכול לעוף עם רוח חזקה ולהיהרס, ולכן ההמלצה שלנו היא כן להיעזר בבעל מקצוע.
כדי לעזור לכם לשרוד את הקיץ הקרוב שיבוא עלינו לטובה, רכזנו עבורכם רשימה של גגנים מומלצים המבצעים בידוד גג רעפים. לאחר כל התקנה של בידוד בגג רעפים, נציג ממידרג מתקשר ללקוח, מקבל ממנו חוות דעת כללית ודירוגים במספר פרמטרים אודות השירות שהתקבל. כל חוות דעת שמתקבלת עולה לאתר כך שרשימת הגגנים המומלצים נשארת מעודכנת כל הזמן.
בהחלט. לא תמיד זה פשוט, אבל ברוב המקרים ניתן להוסיף בידוד חדש לגג קיים או להחליף את הבידוד הישן בבידוד טוב יותר
טווח המחירים לבידוד גג רעפים הוא נרחב מאוד, ותלוי בסוג הבידוד וסוג הגג.
התקנת בידוד על הגג בזמן בנייתו זולה משמעותית מהתקנת בידוד על גג רעפים קיים. למשל, בידוד מסוג BTI 450 על גג בגודל 100 מ"ר רבוע צפויה לעלות כ-7000 ₪. על עלות זו יתווספו עלויות פירוק הבידוד הקיים, התקנת הגבהות ועלויות התקנת רעפי אוורור אשר ייקבעו על ידי בעל המקצוע לאחר שיגיע ויבחן את הגג.
יש אופציות רבות לבידוד גג רעפים. קיימים בידודים כמו צמר פלדה אשר מונחים על תקרת הגג, ויש בידודים כמו בידוד תרמי שמונחים על קורות הגג, מתחת לרעפים. בנוסף להנחת בידוד ניתן להתקין בגג מפוח המסייע לויסות הטמפרטורה.
בחירת סוג הבידוד צריכה לקחת בחשבון גורמים שונים ובראשם אזור המגורים - ככל שאתם גרים באזור חם יותר כך תצטרכו בידוד איכותי ומאסיבי יותר.
בידוד תרמי לגג נועד לבודד את הגג מפני קור וחום. הבידוד התרמי בנוי משכבת פוליאסטר מכוסה משני צידיה בשכבות אלומיניום.
מטרת הבידוד היא לווסת את טמפרטורת הגג ובאמצעות כך לווסת גם את הטמפרטורה בבית. מטרת איטום הגג היא למנוע נזילות ורטיבויות, והיא לרוב מבתצעת בגג שטוח.
כמשדובר על בידוד גג רעפים, המטרה הראשונית היא לווסת את טמפרטורת הדירה בקיץ. כדי לעשות זאת, צריך להוריד את הטמפרטורה של הגג.
הפתרון הפשוט והזול ביותר (אם כי לא הכי יעיל) הוא התקנת רעפי אוורור על הגג שיאפשרו לאוויר החם לצאת מחלל הגג ולאוויר חדש להכנס במקומו.
הפתרון המומלץ יותר הוא התקנת יריעות מבודדות מתחת לרעפים (סוגים נפוצים - סופר פולינום, BTI).
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.