תוכנית תקרת צלעות נשמעת כמו משהו שמעורר את התיאבון, אבל בפועל מדובר על פתרון הנדסי להפחתת המשקל העצמי של התקרה, קצת כמו הדיאטה שתמיד חלמנו עליה. מה זה תוכנית תקרת צלעות, מה היתרונות והחסרונות של תקרת צלעות, ומה המחיר של תוכנית תקרת צלעות? בשביל לענות על השאלות האלה, תכננו לכם כאן מדריך עם כל התשובות על תוכנית תקרת צלעות.
לפני שאנחנו מתכננים תוכניות, בואו נדבר רגע על מה זה תקרת צלעות. תקרת צלעות היא תקרה מבטון מזוין, בשילוב בלוקים - לרוב מסוג איטונג. תקרת צלעות בנויה בצורה שנועדה להקטין את המשקל העצמי של התקרה, ולאפשר מרחק גדול יותר בין שני קירות או עמודים תומכים. המשקל של תקרת צלעות קטן יותר מתקרות מבטון מלא, מהסיבה שהבלוקים, שממלאים חלק נכבד מהתקרה, שוקלים משמעותית פחות מהבטון , בערך חמישית ממנו. ממש בגלל זה, המשקל העצמי של תקרת צלעות נמוך משמעותית מתקרה מקשית (תקרה סטנדרטית מבטון מזוין מלא).
חשוב לדעת: תכנית תקרת צלעות היא חלק מתכנון תכנית קונסטרוקטיבית לבית או מבנה, ולא תהליך נפרד.
עכשיו ניכנס ממש לעובי התקרה, ונדבר על המבנה של תוכנית תקרת הצלעות וממה הוא בנוי.
בתוכנית תקרת צלעות יש ארבעה מושגים עיקריים שחשוב להכיר:
צלע ראשית - הצלע הראשית היא קורת בטון מזוין, שמכילה את חיזוק הברזל הראשי ונושאת את רוב העומסים. הצלע הראשית תהיה במקביל לחלקה הארוך של שורת הבלוקים, שהוא גם כיוון המתיחה. בתקרת צלעות אין רק צלע ראשית אחת, אלא כל שורת בלוקים מונחת בין שתי צלעות ראשיות.
צלע מחלקת - הצלע המחלקת היא קורת בטון מזוין, עם חיזוק ברזל קל יותר מהצלע הראשית. התפקיד שלה הוא לחלק את העומסים בתקרה. הצלע המחלקת ניצבת לצלע הראשית (יוצרת איתה זווית של 90 מעלות), ותופיע בין כל 2-2.5 מטרים.
בלוקים - הבלוקים ממוקמים בין הצלעות, והם יושבים על טפסות עד ליציקת הבטון. את הבטון יוצקים מעל הבלוקים ובניהם, ויוצרים שכבת בטון אחידה. כשאנחנו רואים בתוכנית סימון של בלוק, לא מדובר בבלוק אחד, אלא בשורה אחת של בלוקים. תפקיד הבלוקים הוא לשמש כמילוי של הגג בין הצלעות והקורות, והם לא נושאים בעומסים של התקרה.
קורות סמויות - קורות סמויות הן קורות שנמצאות בתוך עובי התקרה, והן לא בולטות החוצה. כשאנחנו מסתכלים על תקרת צלעות, חשוב שנדע שהקורות הסמויות הן הסמך – במילים פשוטות יותר, הקורות הסמויות סופגות את העומס, ומעבירות אותו אל העמודים התומים.
תוכנית תקרת צלעות, היא תוכנית עבודה מדויקת שבה הקונסטרוקטור יתכנן את מיקומי הצלעות, הקורות הסמויות והבלוקים, ולאחר מכן הקבלן יעבוד לפיה.
אחרי שהבנו מה זה תוכנית תקרת צלעות, נדבר רגע על היתרונות והחסרונות של תקרת צלעות.
משקל עצמי נמוך - המשקל העצמי של תקרת צלעות נמוך יותר, ומאפשר שימוש במפתחים גדולים.
קורות סמויות - בתקרת צלעות הקורות הן בעובי התקרה, והן לא בולטות החוצה. מה שיוצר תקרה חלקה, ונותן מראה יותר אסתטי.
בידוד תרמי - בטון מעביר חום ברמה גבוהה. לעומתו, הבלוקים מעכבים הולכת חום. כך שהשימוש בבלוקים יוצר בידוד תרמי טוב יותר מגג מבטון מלא.
זמן עבודה ארוך - בנייה של תקרת צלעות היא עבודה מורכבת, והיא מצריכה יותר זמן מבנייה של תקרה מקשית (תקרה סטנדרטית).
מומחיות - בשביל בניית תקרת צלעות צריך לעבוד עם קבלנים ופועלים מיומנים, שמכירים את העבודה ויודעים לסדר את הבלוקים וחיזוקי הברזל בצורה הנכונה.
חשוב לדעת : נכון שיש יותר יתרונות מחסרונות, אבל החסרונות של תקרת צלעות הם מספיק משמעותיים בשביל להפוך אותה לסוג תקרה פחות נפוץ כיום.
תוכנית תקרת צלעות היא חלק מתוכנית קונסטרוקטיבית כוללת לבית, והמחיר שלה כלול במחיר התוכנית הכללית.
מחיר תוכנית כללית של בית בגודל 200 מ"ר נע בין 25,000-32,000₪ לפני מע"מ.
אם בכל זאת תרצו לדעת מה המחיר של תוכנית תקרת צלעות בלבד, נוכל להגיד לכם שמחיר לתוכנית תקרת צלעות נע בין 125-160 ₪ למ"ר לפני מע"מ. שימו לב, מדובר במחיר התכנון ולא במחיר הביצוע בפועל.
אם אתם לפני תהליך הבנייה, תשמחו לשמוע שהנדסנו לכם כאן רשימה של קונסטרוקטורים לתכנון תקרת צלעות, המומלצים על ידי חוות דעת של לקוחות קודמים. לאחר שתקבלו את התוכנית, ניצור איתכם קשר ונשמח לשמוע גם את חוות הדעת שלכם.
תוכנית תקרת צלעות היא חלק מהתכנון הקונסטרוקטיבי של המבנה, והיא כוללת את מיקום הצלעות, הקורות והבלוקים בתקרה – לפי עקרונות הנדסיים שנועדו להקטין את המשקל העצמי של התקרה.
תקרת צלעות מאפשרת תכנון עם משקל עצמי נמוך, קורות סמויות שלא בולטות החוצה, ובידוד תרמי טוב יותר בזכות השימוש בבלוקים במקום בטון מלא.
הבנייה של תקרת צלעות לוקחת יותר זמן, ודורשת מיומנות גבוהה של הקבלן. בנוסף, בשל המורכבות שלה, זו לא תקרה נפוצה כיום בבנייה רגילה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.